Boodschap - Boodschap

Wat is Mindfulness? 


Tijdens de training leren kinderen/jongeren om vanuit een vriendelijke opmerkzame houding hun aandacht te stabiliseren, te richten en verplaatsen.Vanuit een open en vriendelijke houding voor hun omgeving en voor zichzelf. Ze leren aandacht te hebben zonder gelijk te oordelen, zonder iets af te wijzen of te negeren.
Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. Lastige gedachten en gevoelens te erkennen en niet weg te stoppen of erdoor meegesleept te worden, maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan te geven. En bovenal....ze leren aardig te zijn voor zichzelf en anderen. 

Door kinderen al jong te leren hun aandacht te kalmeren, stabiliseren en te richten ontstaat rust in de geest. Een "ont-stresste" geest leert beter, vindt andere oplossingen voor dezelfde problemen en reageert minder impulsief vanuit de automatische piloot. Meer bewust en vanuit rust. 
Dat scheelt.

Mindfulness voor jongeren en kinderen voldoet aan de grote behoefte om lichamelijk en geestelijk tot rust te komen. De training  is gebaseerd op de acht weekse  mindfulness-training voor volwassenen zoals eerder ontwikkeld door dr. Jon Kabat Zinn.

De training voor kinderen en jongeren "Aandacht werkt!" is een aantal jaren geleden ontwikkeld door Eline Snel. De training wordt in diverse Europese landen en in Hong Kong gegeven zowel in het onderwijs, in GGZ-instellingen, in kinderziekenhuizen, in revalidatiecentra en in eigen praktijken.

Ook scholen hebbenh een groeiende interesse in mindfulness trainingen. Op de P.J.Troelstraschool in Amsterdam wordt door kindertrainer Marijke Paulusma al meer dan 10 jaar de training "Aandacht werkt!" wekelijks aan kinderen in groep 2 t/m 8 gegeven. De aandachtstraining is  op die school een vast onderdeel van het lesprogramma, net als rekenen en taal etc.
Maar niet alleen de kinderen krijgen daar mindfulness op de Troelstraschool, sinds 2017 kunnen ouders ook deelnemen aan een MIO training. MIO staat voor Mindfulness in Opvoeding&Onderwijs. De training wordt gegeven door een daarvoor opgeleide trainer Marijke Paulusma

Mindfulness is geen tovermiddel, geen therapie.Kinderen/jongeren zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend van geest en zijn daardoor sneller afgeleid. Door te oefenen in aandacht en bewust aanwezig zijn, leren kinderen even te stoppen, op adem te komen en te voelen wat ze nodig hebben op dit moment. Gedachten stoppen niet, maar je kunt wel leren om niet door gedachten meegesleept te worden, er telkens op in te gaan of ernaar te blijven luisteren.
In Nederland is o.a. door de UVA onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. De eerste resultaten zijn bemoedigend:* meer weerbaarheid en minder stress
* minder piekergedrag en meer bewustwording van emoties
* meer gevoelens van geluk
* het gevoel hebben dat het leven meer hanteerbaar is dan voorheen.
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint