top of page

Mindfulness in opvoeding

De MIO-training voor ouders & verzorgers,
zorg- & onderwijsprofessionals

Mindfulness in Opvoeding & Onderwijs is een 8 weekse training voor ouders en/of verzorgers en iedereen die op een beroepsmatige manier met kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar te maken heeft. De training is ontwikkeld door Eline Snel. Zij heeft ook de training voor kinderen en jongeren ontwikkeld waar ik in mijn praktijk De Koningskikker al vanaf 2012 mee werk. 

Mindfulness gaat over opmerkzaam zijn vanuit een vriendelijke, niet oordelende houding. Mindfulness gaat altijd over het NU, over dit moment.
IMG_4874.heic
33a85206-d156-47f5-9c7f-8d0ad34fd462.JPG

Wat is het doel van de
MIO-training?

Het doel van de MIO-training is jezelf mindful te leren ondersteunen in de alledaagse situaties die het opvoeden van kinderen met zich meebrengen.

 

Een van de moeilijkste opgaven in het leven is het opvoeden van kinderen. Het is een levenslang proces dat veel geduld en aandacht nodig heeft. Mindfulness in Opvoeding & Onderwijs is geen tovermiddel of een 'quick fix'. Het is ook geen therapie maar een dagelijkse oefening om je bewust(er) te worden van de werking van je geest en de invloed die gedachten en gevoelens hebben op je gedrag. Mindfulness is iets anders dan positief denken of iets snel en simpel willen veranderen of oplossen. Het gaat over 'zijn' bij wat er nu is. De meeste ouders weten hun weg wel te vinden bij het opvoeden en de zorg voor hun kinderen. Ze hebben een soort 'kompas' waarmee ze hun kinderen (door de puberteit en) naar volwassenheid loodsen. Maar vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens met situaties te maken die we liever niet zouden willen meemaken/die ons opvoed-kompas doet tollen en op zulke momenten zoek je naar een 'reddingsboei', iets waar je je aan vast kunt houden. Een MIO-training kan mogelijk dit houvast bieden.

Wat leer je tijdens de training?

 "Je kunt de golven in het leven nu eenmaal niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen."

Je leert in acht weken je eigen gedachten, gevoelens en lichamelijke signalen op te merken en ook die van je kind(eren). 

Je leert op te merken dat kinderen onwaarschijnlijk goed in staat zijn het gedrag van hun ouders of opvoeders te kopieren.

Je leert je eigen automatische, reactieve patronen en gedrag te herkennen en op te merken.

Je leert dat het mogelijk is om deze om te buigen tot een bewuste en niet-oordelende respons.

Je leert op momenten van druk, spanning, negatieve situaties, opvoedingsstress en emotionele onrust niet te reageren vanuit de automatische piloot maar vanuit een bewuste reactie, vanuit de pijlers van de mindfulness.

 

Je leert zorgzaam en vriendelijk niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf te zijn. Zelfcompassie.

 

Je leert observeren en voelen van beladen emoties en gedachten die je eigenlijk niet of nauwelijks kunt tegenhouden en ervaren dat je daarop niet meteen hoeft te reageren. Dit is een van de moeilijkste psychologische stappen die we leren tijdens het beoefenen van Mindfulness in de opvoeding.

6.

7.

5.

1.

2.

3.

4.

Ervaringen 

Dennis P.

Ik heb een MIO-training bij Marijke gevolgd die ik als heel prettig heb ervaren. De sessies waren doordacht opgebouwd, met aandacht voor zowel beginners als meer ervaren beoefenaars. Marijke straalde rust uit en bracht een gevoel van positiviteit, wat de hele ervaring versterkte. Ik ben dankbaar voor de inspirerende begeleiding van Marijke.

Gonul Y.

Ik heb de MIO bij Marijke als heel fijn ervaren. Ze creëerde een hele veilige en open sfeer waarin we als groep veel persoonlijke dingen met elkaar konden delen. Ik heb veel van haar geleerd en voelde me heel welkom en geaccepteerd. 

Marijke is enthousiast en inspirerend. De training heeft me heel erg goed gedaan en ik heb veel baat bij de dingen die ik van Marijke heb geleerd. Omdat ik de MIO bij haar zo positief heb ervaren ben ik begonnen aan de opleiding tot kindertrainer mindfulness, een keuze waar ik nog steeds heel blij mee ben. Ik geef nu zelf mindfulnesslessen aan de kinderen uit mijn klas.

 

Heel erg bedankt Marijke!

Ceylan C.

De MIO training was een mindopener! Voor de training wist ik niet op wat voor een mooie reis ik zou gaan! Na de mindfulness training die ik van jou heb gehad weet ik weer hoe ik bij mezelf terecht kan. Ik weet nu hoe ik tot rust kan komen, hoe ik weer een connectie kan maken met mijn ziel met mijn gevoelens. Mijn lichaam verteld mij veel zo veel meer nu ik de signalen herken, elke emotie ervaar ik op een andere manier in mijn lichaam. Dankzij jou en je mooie training sta ik op mijn 34ste stabieler en mindfull in het leven! 

 

Mijn dank is groot!

 

Je bent en blijft een fantastische coach! Veel succes verder! Ik wens je het beste voor de toekomst en vergeet niet, we nemen geen afscheid. We komen elkaar zeker nog tegen.

Ahlam N.

Ik heb vorig jaar de training AMT Mindful Parenting gevolgd en ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol het was! Marijke was uiterst deskundig en empathisch, en de inhoud van de training was verhelderend. Ik ben door de training beter in staat om momenten van stress te hanteren en met meer geduld en begrip met de situatie om te gaan. De praktische oefeningen en tips die werden aangeboden, zijn direct toepasbaar in het dagelijks leven en hebben al een positieve impact gehad op mijn gezin. Ik kan deze training ten zeerste aanbevelen aan alle ouders die streven naar meer rust, vreugde en verbondenheid in hun opvoedingstraject.

 

Bedankt voor deze waardevolle ervaring!

Tarief van de training

Kosten

495 euro inclusief BTW

Inbegrepen bij de training

Telefonisch intake gesprek (15 min.)

Het werkboek Mindfulness in de Opvoeding

De ouderboekjes Stilzitten als een kikker (voor kinderen in de leeftijd 4 t/m 12 jaar) of het ouderboekje Ruimte geven & dichtbij zijn (voor kinderen in de leeftijd vanaf 12 tot 18 jaar).

Hand-outs 

 

Een USB-stick met daarop de ingesproken meditaties horende bij elk trainingsonderdeel. 

 

Een certificaat na afloop van de training.

De praktijk

Sportlaan 45, Almere

Telefoon

06 43 27 12 00

Email

Connect

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page